Molimo pričekajte

Materijali

Materijali

Prilikom odabira odjeće i donjeg rublja, osim estetskih i funkcionalnih značajki nekog komada, važnu ulogu igra i materijal od kojeg je izrađen. Sve materijale dijelimo na prirodne i sintetičke, a svaki od njih ima svoje prednosti i nedostatke. Prirodni materijali su npr. pamuk i vuna, a sintetički poliamid, poliester, elastan, akril itd.

Pamuk

Pamuk je prirodan materijal i jedan od najvažnijih za izradu odjeće. Omiljen je zbog svojih izvanrednih svojstava kao što su prozračnost, mekoća, izdržljivost te slaba alergenost. Lako se održava i suši. Vrlo se često kombinira s drugim sintetičkim materijalima koji poboljšavaju elastičnost i bolje pristajanje odjeće.

Vuna

Vuna je prirodni materijal životinjskog porijekla koja ima prirodnu sposobnost reguliranja temperature. Može se reći da je to zimski materijal jer odlično grije pa je pogodan i za proizvodnju čarapa iako se od vune proizvode i neki ljetni komadi odjeće. Sporo se prlja i vrlo malo gužva, a suši puno brže od pamuka.

Viskoza

Viskoza je prvi umjetno razvijen materijal. Za nju se ne može reći da je sintetički materijal jer se dobiva iz pročišćene celuloze dobivene od biljaka. Ugodna je i mekana za nošenje, dobro upija vlagu, ne skuplja se i lijepo pristaje što je čini pogodnom za proizvodnju ljetne odjeće. Potrebno ju je često glačati jer se lako gužva.

Poliamid

Poliamid je sintetički materijal. Najčešće se koristi u proizvodnji hulahopki, donjeg rublja, kupaćih kostima te sportskoj odjeći. Vrlo je čvrst, prozračan, brzo se suši te obično ne zahtjeva glačanje. Lagani je materijal koje se često miješa s pamukom, viskozom i modalom. Ne smije se prati na visokim temperaturama.

Poliester

Poliester je sintetički materijal koji ima jako široku primjenu zbog svojih dobrih svojstava. Ne gužva se, zadržava svoj oblik, izdržljiv je i čvrst. Može se koristiti sam ili kao dodatak pamuku, viskozi ili vuni. Nije prozračan pa zahtjeva češće pranje odjeće zbog lakog nakupljanja bakterija. Pere se na niskoj temperaturi, brzo suši, a budući da se ne gužva, obično ne zahtjeva glačanje.

Akril

Akril je sintetički materijal po svojim svojstvima sličan vuni, a budući da je jeftiniji, često se koristi kao njena zamjena. Koristi se u proizvodnji pletiva, čarapa, i sl. Materijal je mekan i topao te ne izaziva alergije. Sklon je skupljanju pa se pere na niskim temperaturama, brzo se suši i ne gužva se.

Elastan

Elastan je sintetički materijal na bazi ulja dobivenog iz poliuretana. Dodaje se drugim materijalima da bi odjeća bila elastična. Koristi se u hulahopkama, čarapama, donjem rublju, kupaćim kostimima, i dr. U kombinaciji s pamukom daje odjeći optimalno pristajanje i duže zadržavanje postojećeg oblika. Vlakna elastana su iznimno elastična ali imaju lošu otpornost na toplinu pa odjeću s elastanom treba prati na niskim temperaturama.

Modal

Modal je umjetni celulozni materijal koje se dobiva viskoznim postupkom ispredanja, uz modifikacije koje u usporedbi sa standardnom viskozom rezultiraju povećanjem čvrstoće i elastičnosti u suhom, a isto tako i u mokrom stanju. Po fizikalnim i kemijskim svojstvima sličan je pamuku. Koristi se za proizvodnju donjeg rublja, sportske odjeće te majica, ogrtača i posteljine. Odjeći daje gladak svilenkasti osjećaj i sjaj, prozračan je, a preporučuje se prati na nižim temperaturama.